یکی از دغدغه های مهم افرادی که وارد حیطه تولید محتوا می شوند، تهیه تجهیزات است. این که چطور می توانند خروجی کارشان را به نمونه های حرفه ای نزدیک تر کنند و باید از چه تجهیزاتی استفاده کنند که در عین حال که به صرفه باشد، کیفیت خوبی هم داشته باشد.
طبعا این سوال از من هم زیاد پرسیده می شود که بهتر است از چه تجهیزاتی استفاده کنیم.
توصیه من این است در این مورد هم کمالگرا نباشید و خودتان را با افرادی مقایسه نکنید که بعد از چند سال تلاش مستمر و پله پله توانستند مسیری را طی کنند که الان به کیفیت بسیار خوبی رسیده اند و تجهیزات کامل و باکیفیتی دارند.
اما در عین حال نظرم این است که مهم ترین تجهیزات در شروع فعالیت بعد از داشتن حداقل ها یعنی یک گوشی متوسط، میکروفون است.
.
از تجربه خودم بگویم. در ویدئو های ابتدایی که در پیجم منتشر می کردم از میکروفون استفاده نمی کردم، و بعد از اینکه میکروفون یقه ای تهیه کردم و اولین ویدئو را با آن منتشر کردم، بازخوردهای مثبت به طور معناداری بیشتر شد و چند نفر پرسیدند که میکروفونم چه مارک و مدلی است.
میکروفون از دو جنبه مهم است، یک اینکه زمانی که ما بدون میکروفون ویدئو یا پادکست ضبط می کنیم ناچاریم قدری بلند صحبت کنیم تا صدای ضبط شده ضعیف نباشد، زمانی که تن صدایمان را بالا میبریم هم به حنجره مان فشار می آید و اذیت می شویم. هم تجربه ای که من داشتم این بود که انگار صدای خودم در مغزم می پیچید و تمرکز کافی را برای صحبت کردن نداشتم، یعنی بیشتر جملات را فراموش می کردم و سوتی می دادم و در کل خسته می شدم.
پس توصیه من به عزیزانی که قصد دارند اولین ابزار را برای بهبود کیفیت محتوای ویدئویی و صوتی شان تهیه کنند، این است که سراغ میکروفون بروند.
.
در بازار صدها مدل میکروفون وجود دارد و اگر یکبار سرچ کرده باشید (مثلا در سایت ترب، دیجیکالا یا نورنگار) می دانید که واقعا گیج کننده است. از آنجایی که متوجه بسیاری از ویژگی های تخصصی آنها هم نمی شویم تا بتوانیم مقایسه درستی انجام دهیم، واقعا انتخاب برایمان سخت می شود.
پس اینجا بهتر است که از تجربه دیگران استفاده کنیم. کاری که من هم انجام دادم دقیقا همین بود با چند نفر که تجربه استفاده از میکروفون ها را داشتند مشورت کردم و به دقت کامنت های کاربران را در صفحات محصول فروشگاه های اینترنتی خواندم و بعد سراغ خرید رفتم.
.
توضیحاتی که در ادامه آورده ام از زبان فردی است که دانش سخت افزاری و تخصصی زیادی ندارد، بنابراین دوستانِ اهلِ فن اگر اصطلاحی را درست بیان نمی کنم، به دیده اغماض به این موضوع نگاه کنید. هدف این جستار بیان تجربه و به اشتراک گذاشتن حاصل جستجوی من، بعنوان یک کاربر است، نه متخصص فنی.
.
اما پیشنهاد من برای تهیه میکروفون:
۱- میکروفون یقه ای Boya m1

این میکروفون که من از آن استفاده می کنم، محصول چین است، دارای یک گیرنده صدا، نویز گیر،گیره و یک سیم ۶ متری است. حتما در بسیاری از ویدئوها چشم تان به این میکروفون خورده که غالبا به یقه، کنار دکمه پیراهن یا مانتو گوینده قرار گرفته است. کابل میکروفون بویا مثل کابل هنذفری است یعنی هم به گوشی متصل می شود هم به ورودی صدا در لپ تاپ.
پس اتصال آن به دستگاه های مختلف بسیار ساده است و نیاز به هیچ تنظیمات و مبدل دیگری ندارد.
.
از نقاط مثبت میکروفون بویا ام وان این است که:
– نسبت به کیفیت صدایی که ضبط می کند، قیمت پایینی دارد. (زیر ۵۰۰ هزارتومن تا امروز!)
– به طور قابل قبولی نویز را می گیرد.
– سبک و کم حجم است.
.
و بنظرم دو ویژگی منفی دارد:
۱) سیم طولانی آن گاهی اذیت کننده است، گره می خورد یا بین دست و پا گیر می کند.
۲) بسیار ظریف است، یک بار گوشی در حالیکه میکروفون را به آن وصل کرده بودم، از دستم روی فرش افتاد و سر کابلش کاملا کج شد ولی خداروشکر با این که هنوز کج است ولی درست کار می کند. از چند نفر هم شنیده ام که گیره کوچک میکروفونشان شکسته است و وصل کردنش به لباسشان برای سخت شده است.
یک نکته مهم درباره بویا ام وان این است که فیک و اصل دارد و تفاوت قیمتیشان نسبتا زیاد است. موقع خرید به این موضوع توجه کنید که تفاوت قیمت فروشگاه ها غالبا به این دلیل است.
.
۲- میکروفون یقه ای بی سیم رود مدل Wireless GO

این میکروفون بی سیم والرس گو یکی از کاربردی ترین میکروفون ها برای تولید محتواست. مزیت مهم این میکروفون این است که بدون سیم کار می کند. در آینده قصد دارم این میکروفون را تهیه کنم. چون کیفیت صدای بسیار خوبی دارد و البته اینکه سیم ندارد بسیار مهم است. مثلا اگر بخواهیم در فضای باز و خلاقانه تر ویدئو ضبط کنیم سیم اذیت کننده می شود.
این میکروفون یک گیرنده، یک فرستنده، دو کابل برای شارژ همچنین یک سیم با دو جک دارد که به گیرنده و فرستنده متصل می شود. برای کنترل صدای باد در فضای باز نیز دو پوشش خزی در جعبه این میکروفون قرار داده شده است.
محدودیت این میکروفون، قیمت نسبتا بالای آن است. قیمت آن چیزی حدود هشت برابر قیمت میکروفون بویا ام وان است.
پیشنهاد می کنم برای شروع از ابزارهای ارزان تر استفاده کنید و تجهیزات را پله پله ارتقا دهید. چون معمولا در خروجی کار هم این ابزارها تفاوت ملموسی از نظر مخاطب ندارند ولی طبعا به تدریج که در مسیر تولید محتوا حرفه ای تر شویم نیاز پیدا می کنیم که تجهیزات بهتری داشته باشیم.
.
۳- میکروفون کاردیود بویا مدل BY-MM1

اگر از میکروفون فقط برای ضبط پادکست و برگزاری کلاس های آنلاین و لایو می خواهید استفاده کنید، میکروفون های رومیزی گزینه های بهتری برایتان هستند. این میکروفون ها غالبا سیم کوتاهی دارند و مناسب برای قرار گرفتن روی میز اند.
میکروفون کردیود BY-MM1 یکی از مدل های نسبتا ارزان و محبوب در این دسته میکروفون ها است. همانطور که می بینید پوشش بزرگتری دارند که باعث می شود نویز و صداهای اضافی را بهتر بگیرد.
شخصا از این میکروفون استفاده نکردم ولی با نگاه کردن به نظرات کاربران در دو فروشگاه اینترنتی بنظر می رسد که کیفیت خوب و قابل قبولی دارد.

قبل از خرید توجه کنید که این میکروفون ابعاد کوچکی دارد و زیر ۱۰۰ گرم وزن دارد، که بعد از خرید جا نخورید.
.
۴- میکروفون کاندنسر استودیو تنوی مدل TM1

اگر در سطح حرفه ای کار می کنید و قصد دارید یک استودیو شخصی را راه اندازی کنید، میکروفون های استودیویی مثل این نمونه مناسب شما هستند. معمولا یوتویبر ها از این نوع میکروفون ها استفاده می کنند. البته کاربرد دیگر میکروفون های استودیویی در استودیوهای موسیقی است.
همانطور که انتظار می رود این میکروفون کیفیت بالایی دارد و قیمتش حدود ده میلیون تومان است.
مسلما قبل از تهیه چنین میکروفونی باید خیلی دقیق تر ویژگی های فنی اش را بررسی کرد و آنها را با میکروفون های هم رده مقایسه کرد. پیشنهاد می کنم برای تجهیز استودیوی شخصی حتما در یوتیوب سرچ کنید و با چند یوتیوبر مشورت کنید.
.
نظرتان درباره این چهار میکروفون را برایم در کامنت ها بنویسید. شما استفاده از کدام نوع میکروفون را ترجیح می دهید؟