این روزها از گیمیفیکیشن (Gamification) در حوزه های مختلف استفاده می شود. گیمیفیکیشن های آموزشی زمانی به کار گرفته می شوند که یک چالش آموزشی وجود دارد و ما تلاش می کنیم با استفاده از ترکیب مکانیسم های بازی با موضوع آموزشی، یادگیری را تسهیل کنیم.
تحقیقات مفصل و متعددی درباره تاثیر گیمیفیکیشن ها بر یادگیری انجام شده است. اما در اینجا قرار نیست سراغ بحث نظری گیمیفیکیشن برویم، بلکه می خواهم سه گیمیفیکیشن در زمینه آموزش ریاضی را به شما معرفی کنم.
برای آشنایی بهتر با این سه گیمیفیکیشن ویدئوی ۶ دقیقه ای زیر را مشاهده کنید:
.
.
بین گیمیفیکیشن های متعددی که در زمینه آموزش ریاضی دیدم، این سه مورد فضای جذاب تری داشته اند و زمانی که به کودکان معرفیشان کردم، بیشتر از آنها استقبال کردند:
.
۱- گیمیفیکیشن تون مث (ToonMath)

این بازی با سبک بازی های runing طراحی شده است که در آن کراکتری شروع به دویدن در یک مسیر پرچالش می کند و برای بدست آوردن امتیاز و اتمام مراحل باید موانعی را پشت سر بگذارد.
حالا در اینجا چالش فقط این نیست که با سرعت و دقت بالا بتواند موانع را رد کند، بلکه ضمن آن کاربر باید بتواند به سوالات ریاضی هم به سرعت پاسخ دهد.
در بخش تنظیمات بازی میزان دشواری سوالات ریاضی و این که از کدام چهار عمل اصلی در سوالات استفاده شود، قابل تغییر است. مثلا اگر کودک ۷ ساله است می توانیم سطح سوالات را بسیار آسان انتخاب کنیم و استفاده از جمع و تفریق را فقط تیک بزنیم،
ولی اگر کودک ۱۲ ساله است ضرب و تقسیم را نیز انتخاب کنیم و طبعا سطح بازی را بالا ببریم.
تنوع آیتم و مراحل این بازی برای بچه ها انگیزه دهنده است و سوالات ریاضی بسیار خوب در بازی توزیع شده است، یعنی انقدر سوال مطرح نمی شود که کودک خسته شود. یک فاصله زمانی مناسبی بین دو سوال وجود دارد و دائما آیتم های جدید مثل روح، بمب و غیره هم به بازی اضافه می شود.
.
.
۲- گیمیفیکیشن مث لند (MathLand)

یکی از سبک های محبوب کودکان همیشه سبک دزدان دریایی است. نمی دانم یادتان هست یا نه که در کودکی چقدر از کارتن «ویکی وایکینگ» لذت می بردیم، من که عاشق این سری انیمه بودم که فکر می کنم از شبکه یک پخش می شد.

گیمیفیکیشن سه بعدی مث لند هم در سبک دزدان دریایی ساخته شده است. یک کاراکتر دارد که برای فتح جزایر مختلف باید چالش هایی را طی کند و یکی از این چالش ها پاسخ به سوالات ریاضی اند.
مزیت مهم این بازی آن است که می توانیم سن کودک را در آن وارد کنیم و با توجه به سن میزان دشواری و پیچیدگی سوالات تنظیم می شود.
.
.
۳- گیمیفیکیشن اسپیس مث (SpaceMath)
این بازی یک فضای دو بعدی فضایی دارد و برای آموزش ضرب طراحی شده است. داستان آن از این قرار است که یک موشک برای رسیدن به مقصدش باید سنگ هایی را منفجر کند و در صورتی می تواند این کار را انجام دهد که به سوالات ضرب پاسخ صحیح دهد.
هیجان اسپیس مث بالاست و فضای نسبتا ساده آن کمک می کند که کودک با تمرکز بیشتر بازی کند و رفته رفته سرعت و دقتش را در پاسخ دادن به سوالات بالا ببرد.
.
هر سه این گیمیفیکیشن ها هم نسخه اندروید دارند هم نسخه آیفون. بنابراین پیشنهاد می کنم حتما آنها را امتحان کنید و به کودکانی که می شناسید معرفی کنید.