پادکست (Podcast)به فایل های صوتی گفته می شود که در بستر اینترنت منتشر می شود. برخی معادل فارسی پادکست را “رادیو اینترنتی” در نظر گرفته اند، گرچه پادکست چیزی شبیه به رادیویی است که همه شنیده ایم ولی در شیوه استفاده تفاوت های مهمی با رادیو دارد. سه ویژگی کلیدی پادکست عبارت است از:
۱- زمان گوش دادن، انتخاب موضوعات، سرعت پخش و کنترل آن توسط شما تعیین می شود.
۲- به صورت سلسله وار تولید و منتشر می شوند.
۳- می توان مشترک (Subscriber) آنها شد و قسمت های جدید را دنبال کرد.
پیشنهاد میکنم برای آشنایی بهتر با پادکست این فیلم دو دقیقه ای را ببینید:
مزیت های پادکست چیست؟
مهمترین مزیت گوش دادن پادکست امکان استفاده از آن همزمان با انجام کارهای دیگر است. هنگام انجام کارهای روزمره مثل رانندگی، آشپزی یا ظرف شستن یا زمان هایی که در حال پیاده روی یا سوار وسایل نقلیه مختلف هستیم می توانیم به پادکست های مورد علاقه مان گوش دهیم و از زمان به بهترین شکل استفاده کنیم ضمن اینکه کارهای کسالت بار و زمانبر برایمان لذت بخش می شود.
مثلا امروز با مترو در حال رفتن به دانشگاه بودم و یک پادکست جذاب گوش میدادم، دوست داشتم دیرتر به ایستگاه مقصد برسم تا همانطور باتمرکز بقیه پادکست را بشنوم!
امتیاز دیگر پادکست این است که هر زمان که اراده کنیم حتی بدون دسترسی به اینترنت می توانیم آن را گوش دهیم. زیرا گرچه پادکست ها در بستر اینترنت منتشر می شوند ولی امکان دانلود آنها وجود دارد و در زمان هایی که دسترسی به اینترنت نداریم هم قابل استفاده است.
مزیت بعدی افزایش آگاهی و یادگیری در حوزه های مختلف است. در دنیای امروز که اکثرمان مشغله های زیادی داریم و ساعت ها تمرکز کردن و مطالعه عمیق یک کتاب کاری دشوار است، بویژه اگر آن کتاب در حوزه ای غیر از تخصصمان باشد. از طریق پادکست ها میتوانیم خلاصه کتاب های مختلف را بشنویم، نظر متخصصان را درباره موضوعی جدید و خاص بشنویم، با دستاوردهای جدید علمی آشنا شویم و حتی با گوش دادن به پادکست های خارجی، مهارت شنیداری زبانمان را تقویت کنیم.
البته نباید فراموش کرد که هر رسانه مزایای خودش را دارد و قرار نیست جایگزین رسانه ای دیگر شود، پادکست هم مزایا و محدودیت های خاص خودش را دارد و قطعا قرار نیست جایگزین مطالعه کتاب شود.
چگونه پادکست ها را پیدا کنیم؟
پادکست توسط فرد یا گروهی تولید می شود، و معمولا در سایت ها، شبکه های اجتماعی و خصوصا اپلیکیشن ها منتشر می شود. مثلا تیمی به نام بی پلاس پادکست هایی را در زمینه خلاصه کتابهای غیرداستانی تولید می کنند و آنها را در سایتشان با همین نام منتشر می کنند، علاوه بر آن در اپلیکیشن هایی که بستری برای تولیدکنندگان مختلف پادکست ها است (مثل castbox) هم به اشتراک می گذارند تا مخاطبانشان از راه های مختلف بتوانند به آنها دسترسی داشته باشند.
در جستارهای بعدی به معرفی پادکست های خوب و بهترین پلتفرم های پادکست های فارسی و انگلیسی خواهم پرداخت.