پژوهش های معتبر را از کجا پیدا کنم؟

زمانی که به پژوهش علاقه مند می شویم و می خواهیم شروع کنیم به مطالعه و نوشتن تخصصی، اولین سوالی که با آن روبرو می شویم این است که چه منابعی معتبرند و مقالات روز و باکیفیت را از کجا دانلود کنیم؟ منابعی که قابل استناد و شناخته شده باشند.
این موضوع برای من ترم اول کارشناسی پیش آمد. استادمان، دکتر علیرضا مقدم از ما می خواست تا درباره سوالی که مطرح می کنند یک صفحه متن تحلیلی بنویسیم.
خب این تکالیف برای ما کابوس بود، چون ما دانشجویان ۱۸ تا ۲۰ ساله تا چند ماه قبل فقط تست زده بودیم و رتبه های خوبی هم در کنکور لعنتی آورده بودیم، حالا قرار بود تحلیل کنیم! چه کار وحشت آوری!
دومین جلسه استاد از ما خواست تکالیفمان را تحویل دهیم. به دقت چند تا از آنها را بررسی کرد. اکثرا از جایی کپی کرده بودند و منبع را ذکر نکرده بودند، چند نفری هم منبع را نوشته بودند: «اینترنت»! و برخی مثل من هم منبع را یکی دو تا سایت داخلی غیرمعتبر نوشته بودیم.
آن جلسه بود که استاد برایمان توضیح داد که وقتی می نویسیم منبع اینترنت است مثل این است که بنویسیم منبع کتاب است. خب چه کتابی با چه مشخصاتی؟ (:
و در ادامه توضیح داد که فردی که قصد دارد کار علمی انجام دهد باید با منابع معتبر آشنا باشد. منبعی معتبر است که از فیلتر افراد صاحب نظر آن حیطه رد شده باشد و فردی متخصص آن را نوشته باشد.
.
مهمترین ویژگی مقالات معتبر
مقالات مجلات معتبر این دو ویژگی را دارند، یعنی فقط از نویسندگانی مقالات پذیرفته می شود که دارای تخصص مرتبط هستند و پس از ارسال، مقالات توسط چند داور به دقت بررسی می شود، چندین بار اصلاح می شود و نهایتا به چاپ می رسد.
پس اگر دانشجو هستیم و در کل علاقه مند به انجام کار علمی باید مجلات خوب را بشناسیم و بدانیم آنها را چگونه سرچ کنیم. این مقاله راهنمایی برای پاسخ به این سوالات است.
.
جستجو مقالات معتبر فارسی:
من چندین سال است که عضو سایت نورمگز هستم. با یک هزینه جزیی سالانه (۲۰ هزارتومن) می توانیم به صورت آنلاین به ده ها هزار مقاله چاپ شده در مجلات فارسی به صورت آنلاین دسترسی داشته باشیم و تعدادی از آنها را دانلود کنیم.

شیوه جستجو و دسته بندی نورمگز بنظرم از سایر پایگاه های مقاله فارسی بهتر است.
سایر منابع: Sid، پرتال جامع علوم انسانی
.
جستجو و دانلود پایان نامه و رساله های فارسی:
برای جستجو پایان نامه و رساله ها آدرس سرراستی وجود دارد که به چشم دانشجویان بسیار آشناست و آن ایران داک است:
ganj.irandoc.ac.ir
در بخش گنج سایت ایران داک امکان دانلود متن کامل برخی از پایان نامه ها نیز وجود دارد. البته اگر اشتباه نکنم با هر اکانت در ماه ۵ پایان نامه کامل را می توانیم دانلود کنیم.
.
جستجو و دانلود کتاب های خارجی:
مشهورترین و احتمالا قوی ترین موتور جستجوی کتاب های رایگان خارجی سایت لیبگن است به آدرس:
libgen.rs
یا libgen.io
علاوه بر لیبگن سایت زیر نیز برای دسترسی به متن کامل کتاب ها مفید است و بیش از ۵ میلیون کتاب در آن قرار دارد:
b-ok.org
.
.
جستجو مقالات انگلیسی:
رایج ترین موتور جستجویی که از آن استفاده می کنم گوگل اسکولار است ولی اگر دنبال مقالاتی هدف مند تر باشم از این سایت ها استفاده می کنم:
elsevier.com
nature.com
onlinelibrary.wiley.com
academia.edu
.
.
نحوه دانلود مقالات خارجی:
از آنجایی که خیلی از ژورنال های خارجی مقالاتشان را رایگان در اختیار کاربران قرار نمی دهند و با به دلیل تحریم و نداشتن حساب ارزی به سختی می توانیم از آنها اشتراک بخریم تا بتوانیم به مقالات کامل دسترسی داشته باشیم، ناچار باید از راه های میانبر استفاده کنیم.
برای این کار یک سایت روسی است که چند سال است کار می کند و شناخته شده است به آدرس:
sci-hub.se
که البته گاهی پیشوندش تغییر می کند، پس اگر این آدرس را باز کردید و با خطا روبرو شدید، عبارت sci-hub را در گوگل سرچ کنید تا به آدرس تغییر یافته دسترسی پیدا کنید.
شیوه استفاده از سایت sci-hub بسیار ساده است. شما وارد صفحه ای مقاله مورد نظرتان در آن قرار داده شده است ولی امکان دانلودش منوط به پرداخت هزینه است، می شوید. آدرس آن را از نوار بالای مرورگرتان کپی کرده و در سایت sci-hub کپی می کنید.
به این ترتیب در نود درصد مواقع پی دی اف مقاله به شما داده می شود.
سایت های داخلی نیز هستند که این کار را انجام می دهند. گرچه اغلب ضعیف تر هستند ولی خوب است با آن ها هم آشنا باشیم. یکی از این سایت ها فیری ساینس است به آدرس:
freescience.ir
.
.
نحوه دانلود پایان نامه و رساله های دکتری خارجی:
گاهی نیاز پیدا می کنیم تا علاوه بر مقالات و کتاب ها، پایان نامه ها و رساله های کشورهای دیگر را مرور کنیم. بسیاری از دانشگاه های بین المللی خصوصا بعد از شیوع ویروس کرونا، امکان دانلود پایان نامه و رساله های دانشگاه های خود را آزاد کردند و این یک فرصت عالیست.
سایت زیر یک منبع عالی برای جستجو و دانلود تزهای مختلف است:
oatd.org
سایت دیگری که در این زمینه به شما پیشنهاد می کنم، به آدرس زیر است:
https://www.bac-lac.gc.ca/eng/services/theses/Pages/search.aspx
آدرس کاملش را قرار دادم چون صفحه اصلی این سایت کمی گیج کننده است. در این پایگاه پایان نامه و رساله های دانشگاه های کانادا قرار داده شده است و امکان سرچ پیشرفته آن بسیار کاربردی است.
.
.
خب این بود از منابعی که من معمولا برای انجام پژوهش هایم از آنها استفاده می کنم. لطفا اگر پایگاه های کاربردی دیگری را می شناسید در کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید